Baltati: - albastru cu alb ( baltati pe vanat) - negru cu alb ( baltati pe negru) - rosu cu alb ( baltati pe rosu) - galben cu alb ( baltati pe galben)
O categorie aparte, o constituie baltatii capaciti, cu cozi albe ( ‘’Patati’’ sau ‘’ capaciti cozi albe de sus’’), in care culoarea capacelor, poate fi albastra sau neagra ( in trecut, a existat si o varietate cu capace rosii).
Unicolori: Albastri (viorii): pot fi bleu pana la vanat inchis ( guturii). Sunt porumbei de talie mijlocie, scurti pe picioare cu osatura puternica. Pe capace sunte prezente dungi negre sau ruginii ( chenare).
Negri (corbi): penajul negru unicolor, trebuie sa fie intens, cu luciu metallic si refleze verzi, mai ales in zona gatului. La marea majoritate, aripile sunt purtate sub coada ( se prefera exemplarele ternate). Este de preferat ca atat ciocul cat si ghiarele sa fie de culoare deschisa, dar mai sunt si exemplare ce prezinta o pata de culoare pe cioc ( ciuliti). Sunt porumbei cu zbor de mare inaltime si joc frumos.
Rosii (califari): exista in toate nuantele de rosu, dar sunt preferate exemplarele de culoare inchisa, visinie ( visina putreda), culoarea fiind aceasi, de la cao la varful cozii. ‘’Califarii stropiti’’, au pe fondul rosu , stropi albi. Au de asemenea aripi ternate.
Galbeni: sunt in nuante deschise ( ‘’ limonii’’), cat si in nuante inchise( galben inchis)acestea din urma fin preferate. Se cauta mult ‘’pana plusata’’, adica un penaj lucios, catifelat si de culoare cat mai inchisa. Galbenii sunt trenati, in marea lor majoritate. Ei sunt de asemenea porumbei de zbor si joc.
Albi ( balani): provin din baltatii pe negru sau pe vanat si au ochii negri. In trecut au existat si ‘’ balani cu ochi albi’’, intotdeauna trenati, lipsiti de glanda uropigiana, cu coada formata din 14-16 pene.
Unicolorii sunt nemotati, sau motati ( simplu sau dublu motati).
Baltati:
Albastru cu alb ( baltat pe vanat): la fel ca in cazul vioriilor unicolori, nuantele pot fi foarte variate, de la bleu deschis ( siniliu) la vanat inchis sau chiar guturii ( stropiti pe aripi, cu fulgi mici negri ‘’ pietrii’’). Au pe capace, dungi negre sau ruginii ( trese). Culoarea este repartizata pe capace uniform ( capaciti) sau neuniform ( stersi sau revarsati pe capace), cu pieptul alb sau vanat ( tras). Exemplarele cu pieptul alb, pot avea pete vinete in partile laterale ale pieptului, denumite ‘’ bujori’’. Cand pieptul alb este traversat de o dunga de culoare de aproximativ 2-3 cm, poarta denumirea de ‘’left’’ ( porumbeii sunt leftati). Sunt porumbei semiciocosi, cu ciocul alb sau ‘’ciulit’’. Coada poate fi formata numai din rectrice vinete( coada vanata), sau in amestec( albe cu vanat) ‘’ coada baltata’’. De asemenea rectricele pot fi in totalitate albe, formand o coada alba, cu o pata deasupra crupionului, denumita ‘’ servet’’. Porumbelul se numeste in cazul acesta, ‘’ pe vanat coada alba cu servet’’ si au ca origine un tip mai vechi denumit ‘’ rasa lui ghita rosu’’, dupa numele celui care a selectat si consolidat aceasta varianta.
Culoarea vanata pe cap poate fi repartizata asfel: - cu doua dungi deasupra ochilor ( sprancenati) - cu capul complet vanat, cu o dunga alba pe mijloc, in continuarea ciocului ( porumbel breaz) capul complet vanat.
Pot fi nemotati, simpli motati ( cucuieti) sau dublu motati ( cu doua moturi)
Negru cu alb ( baltati pe negru) : culoarea de baza negru intens, repartizata pe capace de preferat simetric ( capaciti). Pieptul poate fi alb, negru ( tras la piept) cu ‘’bujori’’ sau ‘’leftati’’ ca si in cazul baltatilor pe vanat. Ciocul poate fi alb sau alb roziu. Coada este formata din rectrice negre ( coada neagra), rectrice albe si negre – coada baltata, sau coada alba ‘’cu servet’’. Sunt nemotati sau motati (‘’cucuiati’’). Porumbeii ‘’ pe negru cucuiati’’ cu pieptul negru si coada baltata ( in parti rectrice negre si in mijloc 2-4 rectrice albe) se numesc cazaci.
Repartizarea culorii pe cap e aceasi ca la baltatii pe vanat. Pe partile exterioare ale mandibulei, pot fi prezente pete de culoare neagra ( falci).
La baltatii pe vanat sip e negru, ochii sunt albi, galbeni sau ciacari ( unul alb si unul negru).
Balatii pe rosu: culoarea este rosu intens, in aceasi nuanta ( visinie de preferat), pe cap, capace, coada si pulpe, cu o distributie cat mai simetrica. Pot fi cu coada rosie (toate rectricele sunt rosii) sau coada baltata (printer rectricele rosii sunt prezente si rectrice albe). Pieptul poate fi la fel ca la baltatii pe vanat si pe negru ( alb , tras la piept, cu bujori sau leftat). Sunt porumbei de zbor si joc. Pot fi nemotati sau motati. Au ochii albi sau ciacari.
Baltatii pe galben: culoarea galbena poate fi in nuante mai deschise sau mai inchise ( de la limoniu la galben inchis- pana catifelata). In rest nu se diferentiaza prin nimic de celelalte varietati de baltati.
Baltatii capaciti: ( pe negru, pe vanat, pe rosu) se numesc ‘’capaci’’ sau ‘’patati’’. Au capacele colorate cu capul, pieptul si coada albe, fara servet ( cozi albe de sus). Culoarea pulpelor e la fel cu culoarea capacelor. Sunt porumbei de zbor la mare inaltime. Capacitii pe negru, pot fi cu ciocul scurt sau lung ( ciocosi).
Aptitudini de zbor si joc:
Jocul este de mai multe feluri: - scurt (1-5 tumbe) - mediu (5-10 tumbe) - lung ( sirag de mai mult de 10 tumbe)
Jocul poate fi : - pe o parte ( spre spate) - in lateral ( stanga sau dreapta) - farfurie ( in jurul axei) - pe mai multe parti ( o combinatie intre stilurile de mai sus) - zborul este de joasa inaltime( randunica), de mare inaltime sau licarire ( in puncte) si de disparitie
Jucatorul de Galati (Porumbel de zbor si joc)
Origine: S-a format in jurul anului 1400 in orasul Galati. Rasa este selectionata din incrucisarea rolerilor orientali si alte rase de roleri cu porumbei autohtoni.
Impresie generala: Este un porumbel de marime medie, bine proportionat, greutatea corporala 300-350 de grame.
Caractere de rasa:
Capul: marime mijlocie spre mare, cu fruntea lata de la drepta la arcuita (fara colturi), nemotat, motat(de la o ureche la cealalta sau deasupra capului) si dublu motat.
Ochii: albi (gri), galbeni sau negri la exemplarele albe.
Ciocul: marime mijlocie (15-20mm), de culoare alb sidefat, gros, drept, proportionat cu capul.
Genele: culoarea alba si sunt simple sau duble la baltati, duble sau triple la unicolori.
Gatul: gros, de marime mijlocie, usor arcuit si cu scobitura cat mai mica.
Pieptul: este lat si bombat, abdomenul este usor arcuit si bogat imbracat in pene.
Spinarea: larga cu directie oblica spre coada.
Aripile: proportionale cu corpul, purtate deasupra cozii sau trenate.
Picioarele: sunt mijlocii si puternice, lungime de la sol pana la abdomen maxim 7 cm, neincaltate.
Coada: este lunga de 11-12cm, de latime normala, are 12-16 retrice.
Penajul: bogat, strans lipit de corp.
Culoare si desen:Culoarea penajului trebuie sa fie bine definite si cat mai intensa.
In functie de repartizarea culorii pe corp se intalnesc 2 varietati: - Unicolori: albi, galbeni, rosii, albastri si negri. - Baltati: pe galben, pe rosu, pe albastru si pe negru. - galbeni-balani, dungati pe nautiu, cu capul, coada si sfarcurile aripilor albe;
- rosu-balani, cu dungi rosii pe capace, iar capul, coada si sfarcurile aripilor albe. 10 comentarii...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.